woensdag 17 december 2014

Prettige feestdagen

woensdag 10 december 2014

Onderwijs 2032

Een kind dat in 2014 voor het eerst naar school gaat, solliciteert rond 2032 naar een eerste baan. Leert dit kind nú op school wat het dan nodig heeft om een vliegende start te maken? En hoe bereiden basisscholen en middelbare scholen kinderen optimaal op deze uitdagingen voor?

Leraar moet lesmateriaal ontwikkelen om onderwijs betaalbaar te houden

Onderwijzers moeten zelf lesmateriaal ontwikkelen, omdat dat onderwijs goedkoper en beter maakt. Bovendien breekt het de macht van de drie grote schoolboekenuitgevers. Stichting Leermiddelen Keuze wil met behulp van studenten van de lerarenopleidingen van Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Rijksuniversiteit Groningen digitaal en papieren lesmateriaal gaan beoordelen op kwaliteit en vervolgens voor iedereen beschikbaar stellen.

D66 steunt deze stichting en vraagt het kabinet hetzelfde te doen. De kosten voor gratis boeken voor het middelbaar onderwijs zijn voor het Rijk elk jaar 185 miljoen euro. Inclusief de kosten voor gratis boeken in het basisonderwijs komt dit neer op 350 miljoen euro. 'Er zijn allerhande lesmethoden en steeds meer werkboeken, die vaak niet eens uit het cellofaan komen', zegt D66'er Van Meenen.

Bovendien worden lesboeken passé. Vooruitstrevende leraren geven al les op digitale schoolborden en opdrachten kunnen ook op een tablet gemaakt worden in plaats van in een schrift. Leraren die zelf lesstof ontwikkelen, moeten aangemoedigd worden. 'Onderwijzers weten zelf wat het beste is voor de leerlingen. Zo kunnen we ze hun beroepstrots teruggeven', aldus VVD-Kamerlid Straus.

Gebaseerd op De Telegraaf

Boter op je hoofd

dinsdag 19 augustus 2014

Verbetering als antwoord?

"Het afgelopen jaar heeft het begrip ‘verbetercultuur’ een stevige opmars gemaakt in het Nederlandse onderwijs. De aandacht voor dit begrip is ten dele het resultaat van de werkwijze van Stichting Leerkracht, waarbij lerarenteams op school ‘elke dag samen een beetje beter’ onderwijs trachten te realiseren."
bron

zondag 17 augustus 2014

How To Make Better Teachers

"Want to create better teachers? I know how. One word. Blogging.
Now before you roll your eyes or accuse me of oversimplifying the very complex issue of teacher evaluation and monitoring, hear me out."
bron

donderdag 14 augustus 2014

Seven things teachers are sick of hearing from school reformers

"It’s past time for teachers to stand up for themselves and their profession. In that spirit, here’s a list of things reformers should quit saying to teachers because they are wrong-headed. This list is not exhaustive, but it is a start."
bron

maandag 4 augustus 2014

A New Kind of Problem: The Common Core Math Standards

"Unfortunately, the emails and newspaper articles I've been seeing may herald a new era where more and more students are given a flimsy make-believe version of mathematics, without the ability to solve actual math problems. After all, where the Common Core goes, textbook publishers are probably not too far behind."
bron

donderdag 24 juli 2014

Hoe kunnen docenten gefaciliteerd worden zich voor te bereiden op gebruik ICT in het onderwijs?

"Ze zullen eerst het nut en de noodzaak van technologie voor hun onderwijs moeten ervaren. Volgens mij is er op dit moment nog een kloof tussen persoonlijk en professioneel gebruik van ICT door docenten."
bron

dinsdag 22 juli 2014

Nederlands onderwijs is Europees kampioen werkdruk

"De klassen worden voller. Nederlandse leraren geven ook nog eens veel meer lesuren per jaar dan hun buitenlandse collega’s. Daarmee zijn wij Europees kampioen werkdruk. Geen gouden medaille om trots op te zijn. Is het dan raar dat de burn-outklachten stijgen?"
bron

maandag 14 juli 2014

Zestor over professionele ruimte in het hbo

"Wie niets te zeggen heeft, maar wel een ruim publicatiebudget moet opmaken, grijpt voor  bladvulling naar tegeltjeswijsheden en beweringen die zo waar zijn dat ze niets betekenen, en presenteert die als diepfilosofische inzichten."
bron

vrijdag 11 juli 2014

Vrije keuze in vakanties op school: goed voor leerling en leraar

"Leraren voelen zich echter steeds meer ‘lesboer’: uitvoerder van een vastgesteld curriculum met extern bepaalde criteria, binnen een organisatie die nauwelijks ruimte laat voor variatie in de manier waarop ze met hun leerlingen werken. Terwijl leraren juist de voldoening en energie halen uit het betekenisvolle contact met hun leerlingen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat leraren meer ruimte krijgen om hun eigen aanpak in hun onderwijs te realiseren?"
bron

dinsdag 1 juli 2014

Waarom ingewikkeld als het ook eenvoudig kan?

"In het pas gepubliceerde artikel Integrating Science and Technology Improves Learning in a STEM Classroom (Educational Psychology Review, 2014) laten Amerikaanse onderzoekers zien hoe drie eenvoudige ingrepen indrukwekkende leerwinsten kunnen hebben. Het hele artikel is een pleidooi voor een dicht-bij-de-docent-aanpak."
bron

maandag 30 juni 2014

Avoiding Q & A teaching

"Q & A teaching" is a practice that I was sometimes guilty of, and one that I've frequently seen throw off a lesson in many other teachers' classrooms. This occurs during the direct instruction portion of the lesson -- the instruction turns into a Q & A session instead of the teacher giving a clear model or explanation.
bron

zondag 29 juni 2014

Study: Teachers More Likely to Use Ineffective Instruction When Teaching Students With Mathematics Difficulties

"Instead, the researchers found that only use by first-grade teachers of more traditional, teacher-directed instruction — in which teachers used textbooks, worksheets, chalkboards, and routine practice to instruct students in mathematics facts, skills, and concepts — was associated with achievement gains for students with MD."
bron

Waarom eigenlijk?

"Waarom zou je plenaire instructies bijvoorbeeld klassikaal verzorgen, als lerenden die ook in eigen tijd en tempo thuis via video kunnen bekijken?"
bron

zaterdag 28 juni 2014

Beter communiceren? Stop met duwen!

"Hoe kom je uit de tredmolen van push? Door je te realiseren dat de deur open gaat door te trekken: pull. Door vragen te stellen. Door interesse te tonen. Door de agenda van de ander voor te laten gaan op je eigen agenda. Door te benoemen wat je gezamenlijk hebt."
bron

donderdag 26 juni 2014

Dossier Masterstress: ‘Het loont niet om master te zijn in het hbo’

Kortom, het opleidingsniveau van docenten heeft weinig te maken met de onderwijskwaliteit, en dat weten politici en bestuurders best, stelt Van Veen. “Maar het aantal masters kun je zo lekker turven en tellen. Het is dus een fijn beleidsinstrumenten. Daarom komt dat in de prestatieafspraken terecht.”
bron

donderdag 19 juni 2014

Wat is de waarde van MOOCs voor instellingen hoger onderwijs?

"Er wordt veel geschreven over de waarde die massive open online courses hebben voor universiteiten. Deke Kassabian van de University of Pennsylvania heeft ontdekt dat de veronderstelde toegevoegde waarde maar gedeeltelijk overlapt met de werkelijke waarde."
bron

vrijdag 6 juni 2014

PO-raad en VO-raad gaan vraag naar leermiddelen sturen

Het bericht is niet verrassend na eerdere uitspraken van Paul Rosenmöller (VO-raad) en Rina den Besten (PO-raad) dat het onderwijs snel en top-down gemoderniseerd zou moeten worden, maar de beide raden hebben nu ook officieel een pact gesloten om, zoals men dat noemt, "de vraag naar en de ontwikkeling van leermaterialen in goede banen te leiden".
b(r)on

zaterdag 31 mei 2014

Beter onderwijs dankzij minder gebruik ICT?

"Finland heeft één van de beste onderwijssystemen ter wereld, terwijl docenten weinig ICT in het onderwijs gebruiken. Is daar een verband tussen? Niet persé."
bron

dinsdag 27 mei 2014

Onderwijsraad en curriculum-vernieuwing

"Misschien kan een deel van het wiskundecurriculum (uitgezonderd de meetkunde) plaats kan maken voor onderdelen als algoritmiseren, programmeren (coding) en voor de liefhebbers is er dan nog een stukje automatentheorie.  Maar voor de andere vakken blijft het moeilijk, zoals voor belangrijke vakken als Nederlands, geschiedenis en de moderne vreemde talen."
bron

woensdag 21 mei 2014

Inholland Innoveert: afscheid Guus Wijngaards

"Vervolgens mocht Guus Wijngaards zijn afsluitende speech houden. Hij stelde dat hij na tien jaar lectorschap niet echt van mening veranderd is als het gaat om de bijdrage van ICT aan onderwijs. Zo vond hij tien jaar geleden ook dat leren gepersonaliseerd moest worden. Dat ideaal is overeind gebleven, echter de onderwijspraktijk staat volgens Guus nog ver af van dat ideaal. Het onderwijs is nog te veel kennisoverdracht, en organiseert nog onvoldoende het faciliteren van leren."
bron

maandag 19 mei 2014

Een eigentijds curriculum

"Het onderwijs bereidt leerlingen en studenten voor op een samenleving die hoge eisen stelt. De arbeidsmarkt vraagt om hoogwaardige (vak)kennis. Bovendien doet de eenentwintigste eeuw een groot beroep op ict-geletterdheid, probleemoplossingsvaardigheden, kritisch denken, creativiteit, sociale competenties en vaardigheden om het eigen leren te kunnen sturen."
bron

dinsdag 6 mei 2014

Falende IT-projecten in het onderwijs

"Zeker binnen het onderwijs zal toepassing van IT de aankomende jaren sterk toenemen. Als we niet uitkijken kan dat zomaar leiden tot grote en onbeheersbare projecten. En dat is jammer want IT biedt fantastische kansen voor het onderwijs. Maar hoe houden we dan de grip op deze projecten?"
bron

maandag 5 mei 2014

Onderwijs en vrijheid

"Wie denkt dat het er daarmee niet langer toe doet wat de leraar doet, heeft het mis. Biesta beargumenteert in het laatste hoofdstuk overtuigend waarom hiervoor ‘virtuoze’ leraren nodig zijn, die naast hun ‘technische’ kennis (techne), nodig voor poiesis (het maken) ook hun praktische wijsheid (phronesis) moeten ontwikkelen, nodig voor de praxis (het dagelijkse handelen-in-context). Dat is misschien nog wel moeilijker, omdat het niet alleen gaat om te weten ‘wat werkt’, maar tegelijk te bepalen wat wenselijk is."
bron

vrijdag 2 mei 2014

Sharecropping for Coursera

"Coursera, the fast-growing, for-profit online education company, has become, as the Wall Street Journal put it, “an investor’s pet.” It has pulled in $85 million in venture funding over the last two years, attracting big-name investors like Kleiner Perkins and the World Bank’s VC arm, LearnCapital."
bron

woensdag 16 april 2014

Gesprek over ICT-bekwaamheden van leraren bij OC&W

"Het Kabinet gaat vanaf 2015 jaarlijks €8 miljoen structureel beschikbaar stellen voor de versterking van de innovatieve slagkracht van docenten en de bevordering van ICT-vaardigheden van docenten."
bron

zaterdag 12 april 2014

Beste Paul

"Al met al, mijn oordeel is dat jij beter naar jouw leerlingen kunt kijken en proberen zo goed mogelijk onderwijs te geven dan tevergeefs energie te besteden aan en te vervallen in de mooi klinkende valkuilen van Kolb en zijn leerstijlen."
bron

woensdag 9 april 2014

Competenties

"Al in de jaren zestig en vooral in de jaren zeventig van de vorige eeuw was de competency-based benadering van opleiden in de V.S. populair (Gage & Winne, 1975). Deze benadering is grotendeels stukgelopen.

In de eerste plaats bleek dat het wel mogelijk was om competenties te formuleren, maar niet om ze zomaar als basis van het opleiden van leraren te gebruiken. Dit punt komt in de huidige discussies in Nederland over competentiegericht opleiden nog weinig aan de orde. De geschiedenis herhaalt zich.

Velen lijken zich te storten op de formulering van competenties, maar veel minder op de vraag hoe die competenties systematisch door leraren verworven kunnen worden. We weten nog weinig over de vraag hoe competentieontwikkeling eigenlijk verloopt en hoe dat proces bevorderd kan worden."
bron

maandag 7 april 2014

Toegevoegde waarde: een instrument voor onderwijsverbetering - niet voor beoordeling

"Toegevoegde waarde is de bijdrage die scholen leveren aan de gemiddelde groei van hun leerlingen. Om de toegevoegde waarde in een bepaald vak te kunnen vaststellen, moeten toetsresultaten over een langere periode met elkaar én met de achtergrondgegevens van leerlingen in verband worden gebracht."
bron

vrijdag 4 april 2014

Kom in beweging

"Kom dus in beweging! Niet door te doen alsof alles anders moet, en niet door slechts ICT toe te voegen, maar door te kijken naar je onderwijs, de vakinhoud en de vaardigheden die JIJ je leerlingen wilt meegeven. Door de goede dingen te behouden, en te kijken waar het nog beter kan. Maar vooral door je onderwijs vorm te geven passend bij vandaag en morgen. Kom in beweging, met bewuste, door jezelf gezette stappen. Laat je niet gek maken!"
bron

maandag 31 maart 2014

Anders veranderen

"Daarbij hebben de meeste mensen de wil om het beste van hun werk te maken. Maar juist dat streven betekent dat ze veel moeten improviseren, rommelen en regelen om de zaken voor elkaar te krijgen; vaak ondanks de organisatie waar ze in werken."
bron

zondag 30 maart 2014

Wat is zelfeffectiviteit?

"Zelfeffectiviteit is het vertrouwen van een persoon in de eigen bekwaamheid om met succes invloed uit te oefenen op zijn of haar omgeving, bijvoorbeeld door een bepaalde taak te volbrengen of een probleem op te lossen."
bron

Bij voorbaat gedoemd om te falen

"Docent-ontwerpers zijn in het Nederlandse onderwijs bij voorbaat gedoemd om te falen. Een échte ontwerper gaat namelijk tot de bodem van de materie van zijn leeronderwerp en is er op uit om door te dringen tot de kiem van het leren. Hij accepteert zijn mislukkingen, terwijl zijn successen hem in staat stellen om steeds verder over de horizon heen te kunnen kijken. Deze eigenschappen maken dat hij onvermijdelijk verwijderd raakt van zijn werkkring, daar hij voor zijn collega’s datgene vertegenwoordigt waarvoor zij als de dood zijn, n.l. diepgang en permanente verandering."
bron

dinsdag 25 maart 2014

Haken en ogen

"Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar Learning Analytics en uitgeverijen en ontwikkelaars van lesmateriaal besteden veel aandacht aan de mogelijke rol van Learning Analytics in het onderwijs. Er kleven nog wel wat haken en ogen aan."
bron

zondag 9 maart 2014

Educational fads may be harmful to students

"So while it is tempting to be seduced by the latest educational fads, we should not be subjecting our children to methods that do not have solid evidence behind them. It should not matter whether something is old-fashioned or new. The only criterion of importance is whether it works."
bron

Autonomie werkt, voor een hele school

"Een school waar leerlingen verantwoordelijk zijn voor hun eigen leerproces, waar ze vanaf de brugklas leren zelfstandig te werken, creatief te zijn, plannen, fouten maken en van die fouten leren, bestaat zo’n school? Zo’n school waar ordeproblemen, te laat komen, spijbelen en strafwerk nauwelijks aan de orde zijn? Dat lijkt te mooi voor woorden."
bron

zaterdag 8 maart 2014

Do Brain Games Really Boost Brain Power?

"Your brain is the most complex and truly amazing organ in your body -- and it's encouraging to see more people taking interest in keeping their brain sharp. In the coming years, I expect to see more meaningful online brain training developed. But, for now, start taking practical steps to build and maintain brain health -- steps that have been proven to work."
bron

dinsdag 4 maart 2014

21st century skills

"Naast taal en rekenen en de kernvakken, zijn de competenties samenwerken, creativiteit, ict-geletterdheid, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en sociale en culturele vaardigheden van belang. Ook een betrokken, ondernemende en nieuwsgierige houding komen van pas in de 21ste eeuw."
bron

woensdag 26 februari 2014

Vrijmoedigheid gevraagd

"Als je dat ‘nee’ persoonlijk uitspreekt, beheerst, omkleed met argumenten en bereid bent te luisteren naar het weerwoord, ontstaat er ook iets anders, als het goed is. Er is de kans om een gesprek aan te gaan over waar het dan wél over moet gaan in het onderwijs. Als je tegen iets bent, heb je de verantwoordelijkheid om ook te benoemen waar je voor bent."
bron

dinsdag 25 februari 2014

Het manager-syndroom

"Ik noem dat inmiddels de triangle of doom: een zelfversterkende mix van een tekort aan empathie, een teveel aan zelfoverschatting en een gebrek aan feedback. Het leidde tot het Amarantis-debacle, tot de bankencrisis, noem maar op. Leidinggevenden moeten, vanuit een professionele ethiek, op zoek gaan naar goede feedback over hun functioneren, desnoods anoniem, anders kunnen ze domweg niet functioneren."
bron

maandag 24 februari 2014

De docent als ontwerper van het onderwijs?



"Het ideaaltype docent-ontwerper is een creator van zowel relaties, omgevingen als inhoud. Juist de meest vaste opvattingen binnen het onderwijs worden uitgedaagd en vormen een voedingsbodem voor experimenten om het experiment zelf."
bron

maandag 17 februari 2014

Didactische ict-bekwaamheid van docenten is beperkt

"Uit het onderzoek blijkt ook dat de inzet van ict vooral ondersteunend is aan en vaak niet essentieel voor het realiseren van effectief onderwijs.“
bron

vrijdag 14 februari 2014

Als het onderwijs zo slecht is, waarom weet jij het dan zo goed?

"Als je ergens beroemd van bent of ergens voor geleerd hebt, mag je blijkbaar over alles een mening hebben én deze mening te verkondigen alsof het waar is."
bron

dinsdag 11 februari 2014

Wordt de belofte van adaptieve technologie voor meer gepersonaliseerd leren al waargemaakt?

"Je zou al met al kunnen concluderen dat adaptieve technologie weliswaar geavanceerd is, maar nog dikwijls onvoldoende geavanceerd is om automatisch complexe, gepersonaliseerde, leerprocessen te faciliteren. Daar zal nog flink in moeten worden geïnvesteerd."
bron

zondag 9 februari 2014

Revoluties, technologie en Bildung

"Is de samenleving inderdaad wel veranderd door techniek en zo ja, hoe ‘radicaal’ is die verandering dan? En: in hoeverre kunnen en moeten scholen inderdaad op deze veronderstelde veranderingen reageren? En wie bepaalt eigenlijk wat scholen moeten, en op basis van welke overwegingen bepalen zij de richting van die verandering? Laten we eens naar zulke en soortgelijke vragen kijken."
bron

Five myths about Moocs

"Moocs will not solve the problem of expensive undergraduate education or educational scarcity in emerging economies. This is just a cruel myth"
bron

zondag 2 februari 2014

Reliability & validity of inferences about teachers based on student test scores

Why Some Teachers May Question ‘New’ Education Trends

"Everyone from politicians, to non-profits to parents tell teachers how to do their jobs better. So it’s no surprise that when the federal state education officials or school superintendents announce a new initiative that not all teachers are ready to jump on the new trend. Education has a long history of reform, each succeeded by another, and teachers have learned to pick and choose carefully where to put their energies."
bron

donderdag 30 januari 2014

Professionele leergemeenschappen in het vo

"De pilots zijn bedoeld voor scholen die het project beschouwen als een opstap naar een duurzame aanpak van ‘de professionele leergemeenschap’. Juist scholen die de professionele leergemeenschap zien als een werkwijze die bij uitstek geschikt is voor de versterking van de professionele cultuur, de gerichtheid op permanent leren, de samenwerking tussen professionals en de dialoog met leidinggevenden, worden uitgenodigd deel te nemen."
bron

woensdag 29 januari 2014

Te veel paniek over kleuters met iPads

"Toen ooit de eerste papyrusrollen de werkplaats verlieten stonden pedagogen waarschijnlijk in de rij om te waarschuwen voor de negatieve gevolgen van overmatig lezen."
bron

dinsdag 21 januari 2014

What do we mean?

"The terminological proliferation in the area of science education is daunting. It includes such “approaches” as: constructivism, explicit instruction, Piagetian approach, inquiry science, direct instruction, adaptive instruction, student-centered instruction, authentic instruction, hands-on instruction, didactic instruction, drill and kill, minds-on instruction, etc. However, these imprecise slogans convey little of substance because they are so loosely and multiply defined and interpreted. Specifying a “Newtonian approach” does not get you very far on the journey to Mars. Only a determined and consistent effort to better define instructional methods will ensure advances in the Education Sciences."
bron

Expertisegeneralisatie

"Mijn probleem hier is dat naast het Dunning-Krugereffect, waardoor incompetente mensen hun incompetentie niet inzien (zie mijn eerdere blog hierover), hier sprake is van een ander effect, namelijk waar experts op één gebied menen dat zij dus ook gezaghebbend (mogen) zijn op gebieden waar zij eigenlijk geen verstand van hebben. Bij mijn weten is hier geen naam voor, dus bij deze: 'expertise generalisation'. "
bron

maandag 20 januari 2014

What makes a great teacher?

"Over the last 25 years I’ve worked with hundreds of different teachers and had the privilege of watching hundreds of lessons in the schools I’ve worked in and supported. My children have had a quite a few teachers now and I have their perspective too. Without doubt, it is fair to say that there is a range but right at the top of the pile, some teachers are simply exceptional."
bron

zondag 19 januari 2014

The Myth of Pedagogy

"As a teacher, I believe that what I do in the classroom makes a difference. I wouldn’t stay in the classroom if I didn’t believe that. However, what I am much less certain of is what exactly it is that I am doing that is actually making a difference."
bron

zondag 12 januari 2014

9 reasons why I am NOT a Social Constructivist

"To be honest, I’m not even sure that social constructivism is an actual theory, in the sense that it’s verified, studied, understood and used as a deep, theoretical platform for action. For most, I sense, it’s a simple belief that learning is, well, ‘social’ and ‘constructed’."
bron

I know therefore I can

"Should we be teaching knowledge or skills? This is a well-trodden battleground for everyone in education, but teachers must engage in the debate or practice in a state of unconsciousness, argues Tom Bennett"
bron

Kennis vs Vaardigheden

"Het bekende riedeltje dat kennis er niet toe doet is een gevaarlijke tendens in onderwijsvernieuwing, net zoals de te grote nadruk op kennis in meer conservatieve kringen omdat dat geen recht doet aan de complexiteit van leren."
bron

dinsdag 7 januari 2014

Softskills

"Softskills zijn vaardigheden om samen te leven, te denken, te leren. Onderwerpen voor softskills zijn samenwerken, probleemoplossen, ict geletterdheid, creativiteit, kritisch denken, communiceren en sociale en culturele vaardigheden."
bron

maandag 6 januari 2014

MOOC's bloemlezing

"Begin december 2013 constateert de University of Pennsylvania Graduate School of Education dat MOOCs maar relatief weinig actieve lerenden kennen, dat de betrokkenheid vooral na de eerste twee weken dramatisch afneemt en dat maar weinig lerenden de cursus tot het einde toe volgen."
bron

zondag 5 januari 2014

ADHD does not exist

"A boy who was disruptive and inattentive in math class (but no other) was, simply, bored by the material and needed to be advanced a grade to regain his concentration."
bron