Onderwijzers moeten zelf lesmateriaal ontwikkelen, omdat dat onderwijs goedkoper en beter maakt. Bovendien breekt het de macht van de drie grote schoolboekenuitgevers. Stichting Leermiddelen Keuze wil met behulp van studenten van de lerarenopleidingen van Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Rijksuniversiteit Groningen digitaal en papieren lesmateriaal gaan beoordelen op kwaliteit en vervolgens voor iedereen beschikbaar stellen.
D66 steunt deze stichting en vraagt het kabinet hetzelfde te doen. De kosten voor gratis boeken voor het middelbaar onderwijs zijn voor het Rijk elk jaar 185 miljoen euro. Inclusief de kosten voor gratis boeken in het basisonderwijs komt dit neer op 350 miljoen euro. 'Er zijn allerhande lesmethoden en steeds meer werkboeken, die vaak niet eens uit het cellofaan komen', zegt D66'er Van Meenen.
Bovendien worden lesboeken passé. Vooruitstrevende leraren geven al les op digitale schoolborden en opdrachten kunnen ook op een tablet gemaakt worden in plaats van in een schrift. Leraren die zelf lesstof ontwikkelen, moeten aangemoedigd worden. 'Onderwijzers weten zelf wat het beste is voor de leerlingen. Zo kunnen we ze hun beroepstrots teruggeven', aldus VVD-Kamerlid Straus.
Gebaseerd op De Telegraaf
Geen opmerkingen:
Een reactie posten