maandag 28 december 2015

Zeven aanbevelingen ICT

In het nieuwe discussion paper formuleren zij op basis daarvan 7 aanbevelingen aan hogeronderwijsinstellingen:
  1. Richt je op onderwijsontwikkeling met ICT, niet op het verwerven van ICT-vaardigheden
  2. Het werkveld vraagt om ICT-vaardige studenten en daarom ook om ICT-vaardige docenten
  3. Creëer ruimte om te experimenteren
  4. Zorg voor multidisciplinaire ondersteuning
  5. Een up-to-date portfolio voor de onderwijskwalificatie (BDB/BKO) bevat ICT-geïntegreerd onderwijs
  6. Organiseer professionalisering zoveel mogelijk op decentraal niveau
  7. Formuleer een onderwijsvisie als verbindend beleidskader
bron

zaterdag 26 december 2015

Mathematics Education: Being Outwitted by Stupidity

Reacting to this characterization of the traditional model, math reformers promote a teaching approach in which understanding and process dominate over content. In lower grades, mental math and number sense are emphasized before students are fluent with procedures and number facts.

Procedural fluency is seldom achieved. In lieu of the standard methods for adding/subtracting, multiplying and dividing, in some programs students are taught strategies and alternative methods.

Whole class and teacher-led explicit instruction (and even teacher-led discovery) has given way to what the education establishment believes is superior: students working in groups in a collaborative learning environment.

bron

maandag 14 december 2015

Gevierendeeld

"...leraren zijn gevierendeeld door dertig jaar manisch depressief onderwijsbeleid...." #zoisdatmaarnet #mooigezegd twitter.com/tonvanhaperen/…

maandag 7 december 2015

Obsolute skills

7 life skills that tech will make obsolete in 2016:
  • Cursive writing
  • Addressing and mailing letters
  • Map reading
  • Library skills
  • Face-to-Face communication
  • Taking photos that aren't selfies
  • Patience and attention spans
bron

zondag 29 november 2015

Verschil maken

"You’re making your attendance at meetings, the speed of your email replies and looking busy a proxy for real productivity. It’s ineffective and it’s making you miserable."
bron

vrijdag 27 november 2015

"Dus weg met al die termen als blended leren en digitale didactiek, die de digitale wereld apart zetten van de traditionele didactiek en praat liever over de ‘optimale didactiek’, de ‘optimale leeractiviteiten’ of iets dergelijks."
bron

donderdag 26 november 2015

De onderwijsinspectie

"Ik zal u de exacte omschrijving daarvan besparen, maar het komt er ongeveer op neer dat de docent aan het begin van elke les op het bord moet opschrijven wat de precieze doelstelling van de les is. Halverwege moet hij of zij een tussentijdse conclusie over het bereikte resultaat formuleren om vervolgens aan het eind van de les te evalueren of de doelstellingen bereikt zijn. En vergeet niet de 'differentiatie' binnen klassenverband nadrukkelijk aan de orde te stellen."
bron

zondag 22 november 2015

Effectiviteit van onderwijs

"Om maar meteen met de deur in huis te vallen: over de effectiviteit van traditioneel vernieuwend onderwijs is op het moment nog relatief weinig bekend. Bovendien is het erg lastig een eenduidige conclusie te trekken op basis van bevindingen uit de weinige studies die wel beschikbaar zijn."
bron

woensdag 18 november 2015

Cochrane Collegiate Academy

De lesaanpak op de Cochrane Collegiate Academy bestaat uit de volgende 10 stappen:
 

1. De essentiële vraag: Wat is het beoogde doel van de les? Er is één essentiële vraag per les, die leerlingen aan het einde van de les moeten kunnen beantwoorden.

2. Activerende strategie: op Cochrane wordt veel gebruik gemaakt van video’s. Leerlingen vinden het leuk om fragmenten te zien uit hun favoriete programma’s en cartoons. Die betrokkenheid gebruikt de docent vervolgens om een link te leggen naar het onderwerp van de les.

3. Bewust gebruik van relevante woorden: Om de woordenschat van leerlingen te vergroten, gebruiken docenten bewust relevante woorden. Leerlingen worden aangemoedigd deze woorden te gebruiken tijdens het actieve deel van de les.

4. Beperkte klassikale voordracht: De tijd dat de docent aan het woord is wordt beperkt tot 12/15 minuten. Daarna gaan leerlingen aan de slag met een activiteit. Indien nodig kan de docent later in het lesuur nog het een en ander klassikaal uitleggen.

5. Gebruik van een grafische agenda: leerlingen worden aangemoedigd om nieuwe informatie te verwerken op een grafische manier. Door het geleerde te conceptualiseren, blijft de informatie beter beklijven dan wanneer ze dagelijks stapels aantekeningen mee naar huis zouden nemen.

6. Beweging: Om ervoor te zorgen dat leerlingen actief betrokken blijven bij de les, worden ze op een bepaald moment gevraagd om fysiek in actie te komen. Bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden met hun lichaam, of door te werken met een rotatiesysteem.

7. Hogere-orde-denken vragen: Iedere les worden leerlingen aan het denken gezet met behulp van uitdagende vragen waar leerlingen individueel of in groepjes mee aan de slag gaan. Tips voor het formuleren van vragen die het hogere-orde-denken stimuleren, vindt u hier.

8. Samenvatten: Aan het einde van iedere les geven leerlingen individueel of gezamenlijk antwoord op de essentiële vraag. Zo weet je als docent of je de lesinhoud effectief hebt overgebracht en of het eventueel nog nodig is om terug te komen op een deelonderwerp dat bij leerlingen minder goed is blijven hangen.

9. Uitdagende, vlotte lessen: Op Cochrane High willen docenten leerlingen het hoogst haalbare niveau van kennis en vaardigheden bijbrengen, in het daarvoor beschikbare aantal uren. Daarom zijn de lessen uitdagend en vlot van opzet. Er is geen tijd om te verslappen of voor verveling. Iedere les is overwegend actief.

10. Focus op de leerling: Iedere leerling moet zien en voelen dat de focus is gericht op zijn of haar succes. Het gebruik van technologie is daar een essentieel onderdeel van.

Lees voor een complete uitleg bij iedere stap het artikel op de website van Edutopia. Bekijk ook de video, waarin Shana Oliver, de docentbegeleider op de school, dieper ingaat op de verschillende stappen die ze op de Cochrane Collegiate Academy hanteren.

dinsdag 17 november 2015

Thuisonderwijs

,,We willen het geloof in alle facetten van het leven tot uiting brengen, dus ook in de schoolvakken. Als onze oudste dochter bijvoorbeeld niet uit een rekensom komt, dan bidden we samen voor hulp." Moeder Erica, opgeleid als verpleegkundige, heeft geen diploma's om les te geven maar leerde zichzelf dit aan.
bron

woensdag 11 november 2015

Keynote van Tony Bates over gepersonaliseerd onderwijs

Bates benoemt een aantal ontwikkelingen die gepersonaliseerd onderwijs mogelijk maken:
  1. Adaptive learning 
  2. Competentiegericht onderwijs 
  3. Personal learning environment 
  4. Multimedia 
  5. Multiple modes of delivery, online- en hybrid learning 
  6. Studenten
  7. MOOCs 
  8. Open education 
  9. Modulisering en ‘disaggregated services’ 
  10. Nieuwe vormen van kwalificering 
bron

maandag 19 oktober 2015

Scholieren in Nederland alleen maar opgeleid voor arbeidsmarkt

"De drie universiteiten vergeleken het Nederlandse onderwijsstelsel met dat van andere landen en ontdekten onder meer dat vroege selectie in het voortgezet onderwijs de sociale verschillen vergroot en dat het voor de sociale ontwikkeling beter is als vmbo'ers, havisten en vwo'ers zo lang mogelijk bij elkaar in de klas zitten."
bron

zondag 18 oktober 2015

Een moeilijk maar onvermijdelijk besluit

"Aan de andere kant kan je natuurlijk niet alleen maar investeren, steeds maar weer nieuwe dingen bedenken en proberen een 'beetje bij te blijven' zonder dat er iets tegenover staat."
bron

donderdag 1 oktober 2015

Information is not knowledge.

Frank Zappa

“Information is not knowledge.
Knowledge is not wisdom.
Wisdom is not truth.
Truth is not beauty.
Beauty is not love.
Love is not music.
Music is THE BEST.”


Frank Zappa

Het betere geleuter

Taal en rekenen (wiskunde) blijft voor alle leerlingen essentieel. Er moet in het onderwijs wel meer aandacht komen voor het gebruik ervan in de praktijk, zo vindt het platform. Voorbeelden die worden genoemd zijn het schrijven van een sollicitatiebrief, het omgaan met geld en het lezen van statistieken.
bron

donderdag 24 september 2015

Het betere geleuter

"Dat betekent niet dat vakkennis onbelangrijk is, maar wel dat ze geïsoleerd van het goed kunnen onderwijzen weinig betekenis heeft. Didactische vaardigheden zijn wat sterker verbonden met onderwijskwaliteit, maar dat betekent ook weer niet dat de vakkennis onbelangrijk is: zonder die vakkennis heeft de didactiek geen enkel nut, want de didactiek van het leren van een onderwerp of vak is sterk gebonden aan en zelfs specifiek voor de inhoud."
bron

dinsdag 22 september 2015

Eikels

"Zolang de eikels aan de boom zitten hebben de varkens er niets aan." @pietvsz

zaterdag 19 september 2015

Why borrowing from the ‘best’ school systems sounds good — but isn’t

An alternative approach that we propose has four components:
  • Take effective design principles rather than entire policies, and develop new approaches based on these.
  • Develop such approaches in context by drawing heavily upon the good and effective practice that already resides within the system. 
  • Put in place high-quality implementation processes so that the impact of any new approach will be maximized. 
  • Invest in continued adaptation and refinement of any new initiative or intervention to ensure a close cultural and contextual fit.
bron

maandag 14 september 2015

How the real world may hinder math

"The motivation behind this research was to examine a very widespread belief about the teaching of mathematics, namely that teaching students multiple concrete examples will benefit learning," said Jennifer Kaminski, a research scientist at the Center for Cognitive Science at Ohio State. "It was really just that, a belief."
bron

zondag 13 september 2015

Het lerarenregister

"Het register kan er bovendien toe leiden dat docenten cursussen gaan volgen waarvan zij niet geloven dat zij er beter door gaan lesgeven, dus tot nog meer verspilling van tijd en geld in het onderwijs. De Wet van Archimedès verandert niet en de cosinusregel evenmin."
bron

zaterdag 12 september 2015

A Math Teacher on Common Core Standards

"Since my return, I have been stunned by my students’ lack of basic skills. How can I teach algebra 2 students about rational expressions when they can’t even deal with fractions with numbers?"
bron

Making Learners Extraordinary ™

At the Extraordinary Learning Foundation™, we believe in situated, authentic, organic learning; we believe in deep learning not surface learning and we root all of our work in the strongest research evidence available.
bron

11 Things Smart People Won't Say

There are some things you simply never want to say at work. There's no taking them back once they slip out, either.
  1. "It's not fair." 
  2. "This is the way it's always been done." 
  3. "No problem." 
  4. "I think ... /This may be a silly idea ... /I'm going to ask a stupid question." 
  5. "This will only take a minute." 
  6. "I'll try." 
  7. "He's lazy/incompetent/a jerk." 
  8. "That's not in my job description." 
  9. "It's not my fault." 
  10. "I can't." 
  11. "I hate this job." 
bron

zondag 6 september 2015

Lesgeven is een hobby

"In Californië kunnen scholen in welvarende regio’s geen leraren meer krijgen. De dagelijkse kosten voor het levensonderhoud overschrijden het salaris. Lesgeven is daar een hobby. Een roeping. Deze marginalisatie van het beroep is ons voorland."
bron

Lerarenregister regelt kwaliteit en professionele ontwikkeling

Het wetsvoorstel is een grote stap vooruit omdat:
  • Het wetsvoorstel onderstreept het belang van het leraarschap. 
  • Geeft de leraar zeggenschap over de invulling, inrichting en uitvoering van zijn onderwijs. 
  • De professionele ontwikkeling van de leraar krijgt een wettelijke verankering en wordt zichtbaar gemaakt. 
  • Het wetsvoorstel stimuleert de verhoging van de kwaliteit van het leraarschap en de beroepsgroep en daarmee dus de kwaliteit van het hele onderwijs. 
  • De leraar krijgt een positie als professional. 
bron

maandag 31 augustus 2015

Waar of waarheidsachtig?

"En let op: een studie die dertig scholen in twee groepen verdeelt, waar de scores van alle negenduizend leerlingen verzameld en vergeleken worden, is een studie met een N van dertig en niet van negenduizend."
bron

vrijdag 28 augustus 2015

Onderzoek doen

"Als een onderzoek niet met succes kan worden herhaald, betekent dat veelal dat het oorspronkelijke resultaat een toevalstreffer was. Of dat de onderzoekers vooringenomen waren of fouten hebben gemaakt. Fraude is ook een mogelijkheid, maar daarvan is in de onderzochte studies niets gebleken."
bron

zondag 23 augustus 2015

Domain-Specific Knowledge and Why Teaching Generic Skills Does not Work

"Domain-general cognitive knowledge has frequently been used to explain skill when domainspecific knowledge held in long-term memory may provide a better explanation. An emphasis on domain-general knowledge may be misplaced if domain-specific knowledge is the primary factor driving acquired intellectual skills. We trace the long history of attempts to explain human cognition by placing a primary emphasis on domain-general skills with a reduced emphasis on domain-specific knowledge and indicate how otherwise unintelligible data can be easily explained by assumptions concerning the primacy of domain-specific knowledge. That primacy can be explained by aspects of evolutionary educational psychology. Once the importance of domain-specific knowledge is accepted, instructional design theories and processes are transformed"

bron

donderdag 20 augustus 2015

6 redenen om moderne technologie in de klas te integreren, en 1 goede reden om er niet alle heil van te verwachten…

"Uiteindelijk zal het effect van het invoeren van moderne technologie op de ontwikkeling van leerlingen sterk bepaald worden door de manier waarop de leerkracht die technologie gebruikt om de interactie met de leerlingen, en tussen leerlingen, te verrijken."
bron

maandag 17 augustus 2015

Growth Mindset

"Kids tend to fare better when they regard intelligence and other abilities not as fixed traits that they either have or lack, but as attributes that can be improved through effort."
bron

woensdag 5 augustus 2015

Een leven lang leren

In Nederland is volop ruimte voor verbetering van de onderwijskwaliteit. Waar we naartoe moeten is dat de leraar het wát bepaalt en de leerling in toenemende mate het hóé. En onder ‘de leerling’ dient dan te worden verstaan: de individuele leerling.

De aanname in dit artikel is dat naast het docentencorps ook de kwaliteit van het lesmateriaal van grote invloed is op het succes van het onderwijs.
  1. de leraar staat centraal in vrijwel iedere onderwijsvorm, en in Nederland is er ruimte voor verbetering van zijn kwaliteit. 
  2. het lesmateriaal waarmee een leraar werkt, is een van de belangrijkste grondstoffen voor het slagen van zijn missie. 
  3. de organisatie van het onderwijs wordt gekenmerk door een traditionele benadering.
bron

dinsdag 4 augustus 2015

Wat is gepersonaliseerd leren?

"Gepersonaliseerd leren is het afstemmen van didactiek, pedagogiek, curriculum en de leeromgeving, voor leerlingen en door leerlingen, om zo tegemoet te komen aan hun verschillende leerbehoeftes en ambities."
bron

donderdag 30 juli 2015

The Disturbing Facts about Digital Natives

"Growing up with Internet technologies, “Digital Natives” gravitate toward “shallow” information processing behaviors characterized by rapid attention shifting and reduced deliberations. They engage in increased multitasking behaviors that are linked to increased distractibility and poor executive control abilities. Digital natives also exhibit higher prevalence of Internet-related addictive behaviors that reflect altered reward-processing and self-control mechanisms. Recent neuroimaging investigations have suggested associations between these Internet-related cognitive impacts and structural changes in the brain."
bron

dinsdag 21 juli 2015

Verlos scholen van organisatieadviseurs

"Competentiegericht leren bleek een waardeloze aanpak en er is geen school meer die er sier mee maakt. Wat zou ik graag de mensen ter verantwoording roepen die destijds zo stellig verzekerden dat het onderwijs geweldig zou worden als we maar precies deden wat zij ons vertelden."
bron

donderdag 9 juli 2015

Er is hoop

"Er is een hoopvolle ontwikkeling aan de gang waarbij leraren steeds meer de regie krijgen over het onderwijs."
bron

dinsdag 7 juli 2015

Hoger onderwijs krijgt 4000 extra docenten

"Naast de inzet van extra docenten verwachten de universiteiten veel van investeringen in ict en zou er bij opleidingen meer ruimte kunnen worden gecreëerd voor 'persoonlijke feedback' van de docent aan de student."
bron

maandag 6 juli 2015

Bevoegdheid en resultaten

"Onlangs was er op het jour­naal een item over het grote aantal onbe­voegde leraren in het voortge­zet onder­wijs. Men toonde ook een stukje statis­tiek: scholen met een hoog percen­tage bevoeg­de leraren scoor­den gemid­deld een 7,6 op het eindexa­men en scholen met een laag bevoegd­heids­percen­tage scoor­den gemid­deld slechts een 7,0. De conclu­sie ligt voor de hand. Zet in op het vergro­ten van het aantal bevoeg­de leraren en de gemid­delde cijfers zullen stijgen."
bron

zaterdag 4 juli 2015

Oefenen en onthouden

Who ever mastered anything without sufficient and sustained practice? Similarly, would we not also want our students to remember what they have learnt? If they do not, then can we even say that they have learnt anything at all? So, “memorization” is perhaps not all that bad.
bron

Hoe kun je docenten ondersteunen bij het gebruik van ICT in het onderwijs?

"Eén van de grote uitdagingen van het onderwijs is om te bevorderen dat de meerderheid van de docenten ICT op een strategische en didactische goede manier gebruikt. Docenten verdienen daarbij ondersteuning."
bron

maandag 22 juni 2015

Er is geen beginnen aan:-)

zaterdag 20 juni 2015

Pygmalion en de rol van verwachtingen van leraren

“Het lijkt minder van belang dat een leraar aan alle taak- en beroepseisen min of meer voldoet, dan dat hij in de ontmoeting met zijn leerlingen vertrouwen representeert en dat betekent zelfvertrouwen.”
bron

vrijdag 19 juni 2015

Splash...!

zondag 14 juni 2015

De grafische rekenmachine

"Waarom worden de algebraïsche vaardig­heden niet uitge­breider getest bij wiskun­de B. Waarom hebben wij als docen­ten geen grotere invloed op het program­ma. Van mij mag bij wiskun­de B de grafi­sche rekenma­chine hele­maal worden afge­schaft. Dat ding heeft in dat vak totaal geen meerwaarde."
bron

zaterdag 6 juni 2015

Bussemaker: vwo'er hoeft niet altijd naar universiteit

Om de grootschaligheid tegen te gaan is Bussemaker van plan tegelijk flink te investeren in het onderwijs op universiteiten en hogescholen. Er zouden 'fundamentele aantallen' docenten bij moeten komen - 'dus geen tientallen of honderdtallen' - waardoor studenten individueel meer feedback kunnen krijgen.
bron

donderdag 4 juni 2015

The Online Community Guide

Farmer's didn't invent the tractor, they were too busy farming.

When groups of people with similar backgrounds, goals, and experience get together they share small, gradual, improvements.

It probably felt great to discover a slightly better way to harvest crops (and share it with your friends), but it wasn't a game-changer. The tractor was the game-changer.

Real progress in any field comes from combining diversity of backgrounds, experience, goals, and skills. Or, to put it far more bluntly, stealing the best ideas from other sectors.

I suspect tactical psychology (turning psychology insights into big wins) is our tractor and we're the farmers.

bron

woensdag 3 juni 2015

Een curriculum van grote vragen

"Anders dan een centraal, in beton gegoten canon van kennis en vaardigheden voor de 21ste eeuw is het hier voorgestelde curriculum een globaal raamwerk dat aan individuele scholen veel ruimte biedt om het volgens hun eigen visie in te vullen. Scholen hebben daarbij de mogelijkheid een eigen unieke identiteit te ontwikkelen."
bron

woensdag 27 mei 2015

Gat in de markt of in je hoofd

"WDA staan op het ogenblik sterk in de belangstelling. Nadat de vernieuwingscommissie wiskunde cTWO dit begrip in de nieuwe 2015-curricula voor havo en vwo een belangrijke plaats heeft gegeven, is er van alles in gang gezet: WDA spelen een rol in de nieuwe eindexamens, de nieuwe methodes besteden er aandacht aan, nascholing rond dit onderwerp komt op gang en er vindt onderzoek naar WDA plaats."
b(r)on

maandag 18 mei 2015

woensdag 13 mei 2015

In de wiskundeles moet meer worden nagedacht

"Het wiskundeonderwijs moet leerlingen meer uitdagen hun hersens te gebruiken en na te denken. Want wiskunde is bij uitstek geschikt om te leren analyseren, modelleren en abstraheren. En dat is belangrijk voor iedereen die een probleem moet oplossen, niet alleen voor bèta’s. Bovendien wordt het vak dan uitdagender en aantrekkelijker."
bron

dinsdag 5 mei 2015

Meer aandacht nodig voor systematische vernieuwing curriculum

"Het onderwijs bereidt leerlingen en studenten voor op een dynamische samenleving. De arbeidsmarkt vraagt om gedegen (vak)kennis. Bovendien doet de eenentwintigste eeuw een groot beroep op ict-geletterdheid, probleemoplossingsvaardigheden, kritisch denken, creativiteit, sociale competenties en leervaardigheden."
bron

zondag 12 april 2015

Explicit Direct Instruction

“Iets moeilijks moet kunnen, dat is bovendien pas echt leuk. Dus in plaats van op onze knieën te gaan voor kinderen om ze het naar de zin te maken, moeten wij ze stimuleren om op hun tenen te gaan staan. Dan kunnen ze pas over de schutting kijken.”
bron

donderdag 9 april 2015

Teachers should teach and students should listen

"Clearly, there are instances where we might choose to use varied approaches to learning for a wide variety of reasons. I am all in favour of balance. Sometimes, we may be seeking to build motivation. At other times, we may simply wish to mix things up a bit."
bron

woensdag 8 april 2015

Sir Ken Robinson: ‘Creative’ with the truth?

"So often in education, shallow unsubstantiated TED talks replace the real work of researchers and those who take a more rigorous view of evidence. Sir Ken Robinson, is the prime example of this romantic theorising, Sugata Mitra the second. Darlings of the conference circuit, they make millions from talks but do untold damage when it comes to the real word and the education of our children."
bron

zondag 29 maart 2015

Het hoogste woord

"Mensen met een ruimer perspectief, die meer kanten van een zaak zien, geen pasklare antwoorden hebben, of de dingen eerst beter willen begrijpen, staan niet te popelen voor een talkshow waar je meteen je woordje klaar moet hebben, liefst als pakkende oneliner."
bron

vrijdag 27 maart 2015

Diploma op maat

Zomaar een aantal verzamelde citaten:
  • "Diploma op maat beter voor scholier"
  • "Examen doen op het niveau van je slechtste vak is niet meer van deze tijd."
  • "Per vak examen doen op verschillende niveaus goed voor ontwikkeling van leerlingen maar grote uitdaging voor toelating tot vervolgonderwijs"
  • "Diploma op maat impliceert onderwijs op maat. Dat is de uitdaging."
  • "Ideetje: zullen we het onderwijs gewoon eens 10 jaar met rust laten."
Zie ook:

maandag 16 februari 2015

If you pay peanuts, you 'll get monkeys!

"Maar ja, de ideale docent zeurt niet, is niet te duur en doet gewoon wat politici, bestuurders en andere stuurlui zeggen."
bron

zondag 15 februari 2015

De grafische rekenmachine

"Dit betekent dat een grafische rekenmachine in de nabije toekomst toegestaan blijft, maar dat met ingang van 2018 op havo en 2019 op vwo een machine met examenstand verplicht is."
bron

zaterdag 14 februari 2015

Should We Really Try to Teach Everyone to Code?

While everyone today needs to be an app developer, is learning to code really the answer? Henry Ford said that, “If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” I view everyone learning to code as app development’s version of a faster horse. What we all really want — and need — is a car.
bron

vrijdag 13 februari 2015

Zeven mythes over het beste onderwijs

"Succes op school is niet afhankelijk van aangeboren talenten of geluk hebben, maar van hard werken. In landen waar hoge eisen aan leerlingen worden gesteld en leerlingen worden gestimuleerd om goed te presteren doen jongeren het daadwerkelijk beter op school."
bron

Onderwijsvernieuwing: geen tegengeluid bij Tegenlicht

"De motieven voor onderwijsverandering klinken ondertussen al decennialang hetzelfde. Altijd hoor je de sleetse riedel van een veranderende wereld en snel verouderende kennis die tegenwoordig ook nog eens googlebaar is. Vandaar dat onderwijsvernieuwing altijd gaat over het bijbrengen van andere zaken dan (vak)kennis en inzicht."
bron

donderdag 12 februari 2015

Onze rekenresultaten zijn helemaal niet slecht

"Maar hier staat weer tegenover dat de leerlingen beter zijn geworden in hoofdrekenen, schattend rekenen, getallen en getalsrelaties, en rekenen met de rekenmachine; allemaal rekenvaardigheden die een goede basis vormen voor de 21ste-eeuwse vaardigheden, hetgeen je van het cijferen niet direct kunt zeggen."
bron